Somatics – en hjelp når musklene ”brenner” opp energi

Gjennom livet møter vi ulike former for utfordringer og kroppen vår reagerer ulikt på det vi erfarer. Livet kan by på sykdom, skilsmisser, dødsfall og langvarig, pågående stress.

Hvordan vi møter livet er forskjellig. Men kroppen har en evne til å kjøre sitt eget løp uten at vi er det bevisst. Når man blir utbrent er det gradvis eller helt plutselig slutt på energien. I kjølvannet av dette opplever mange at man ikke lenger kan gjøre det man tidligere har gjort og depresjon kan komme som en ekstra belastning, foruten smerter og stivhet i kroppen.

Kan hende har du brent lyset i begge ender og møtt veggen etter å ha vært flink gutt/pike gjennom lengre tid eller det har vært lange perioder med stress på arbeidsplassen. Kanskje har du ikke vært så snill med kroppen og latt være å lytte når den forsiktig har gått til streik gjennom å slå deg ut med forkjølelser, infeksjoner, smerter eller lite energi. Kroppen har over en tid ropt om time-out. Det kan bli en langvarig og dyrekjøpt time-out om du slutter å lytte til kroppen din. Når smellen først er der stiller du deg kanskje spørsmålet – hvordan i all verden skjedde dette? Du sluttet å lytte, det er det som skjedde.

Frustrert over en kropp som ikke lenger lystrer og som på et eget vis har tatt kontroll over deg, begynner kanskje en søken etter snille hjelpere som kan fikse oss. Nå er det engang slik ingen andre enn oss selv som kan fikse oss. Naturen har nemlig på en eller annen fantastisk måte sørget for at vi i stedet kan hele oss selv, bare vi blir bevisst på hva som har bidratt til problemene våre og hvordan vi kan løse dem.

Vi kan gå og få hjelp gjennom samtale eller ulike behandlingsformer. Men etter timen står vi likevel alene om å gjøre jobben med å leve. Her ligger også den største utfordringen, vi må gjøre noe for oss selv. Og det er alltid noe vi kan klare, selv om det er svært lite.

Hva er det minste du kan gjøre for en bedre hverdag?

Det minste kan være å lytte til kroppen sin, nyte en varm kopp morgenkaffe uten dårlig samvittighet, gå en liten tur, lytte til musikk, lese en god bok eller gjøre en enkel øvelse eller to for kroppen din. Nå handler det om å finne ting som gir deg påfyll.

Egen erfaring

Mitt liv som utbrent varte i ca 7 år. Etter å ha kjørt et rotte-res over lang tid, møtte jeg grusen med et smell. Sår, sliten og ”nedbrent” var livet plutselig et ork.

Da jeg likevel hadde evnen og viljen til å komme videre, bare måtte fremover, ble jeg rent over av min egen bil og brakk både rygg og hele bekkenet foran og bak. En periode med store smerter, rullestol, begrenset bevegelighet, lite energi og etter hvert et meget lavt selvfølelsesbarometer, ble likevel starten på noe nytt og annerledes.

Jeg begynte å lytte og tenke på hva som ville være bra for meg og hvordan jeg kunne oppnå det. Spørsmålet ”Hva er det minste jeg kan gjøre i dag for at jeg skal ha det bra?” begynte å ta form. Meditasjon, pusteøvelser, skrive, lese, gå korte turer, sove, hvile og si nei var noen av mine knep for å komme ovenpå.

Periodevis var det tøft, andre ganger helt ok. Men det var liksom slutt på oppturene, livet var blitt en stor nedtur som så ut til å vare. Det verste var trøttheten og det å ikke vite om jeg ville ”bli meg selv igjen” og når jeg ville få tilbake energi nok til å orke noe som helst i fremtiden.

Jeg prøvde mye forskjellig, men innså at det å bli fikset kun var mitt eget ansvar og ingen annens. Hverdagen handlet plutselig om å bli bevisst, for så å endre og bryte vaner og mønstre, senke krav og se på nye alternativer og muligheter. Mye ble bedre, men energien lot vente på seg.

Muskler som ”brenner” energi

Når kroppen er sliten, stresset, bekymret eller har vært gjennom ulike former for traumer, reagerer den med å spenne muskler. Over tid blir dette mønsteret adoptert av hjernen, som er kommandosjefen over musklene. Å ha stramme muskler blir en ”vane” for kroppen. Det er her energien brennes opp. Energi kan aldri forsvinne, men kan hende sitter den et sted i kroppen der vi ikke lenger får tilgang til den, i muskulaturen. Etter hvert som tiden går blir musklene slitne av å være på hele tiden og smerten kommer snikende.

Plutselig er vi frarøvet den friheten det er å kunne bevege seg slik og der man vil. Karusellen er igang og pengene får også vinger, ettersom man søker hjelp hos alle man har hørt noe bra om og som kanskje, bare kanskje kan hjelpe oss tilbake til livet.

Somatics ble min ”missing link” når det gjaldt å finne en metode med kraftfulle, likevel skånsomme og effektive verktøy for å få tilbake kontrollen over kroppen min. Energien som lenge lå dypt gjemt i kroppen kom til overflaten og kunne benyttes til alt det jeg bare hadde drømt om i flere år. Dette skjedde gjennom 2-4 måneder. Men energien kom ikke gratis, det er det ingenting som gjør.

Livet kom tilbake som et resultat av at jeg ble bevisst hva jeg gjorde under stress. Deretter kunne jeg bevisst jobbe med øvelser som effektivt bidrar til å få tilbake korntroll over kroppen min og som forløser spenningene i de stramme og smertefulle musklene.

For første gang på flere år er jeg smertefri og med et overskudd som nå brukes til videreutdanning, familietid, trening, jobb og ikke minst egentid. Det viktigste for en god helse i balanse, er å ta ansvar for seg selv og kroppen sin. Nå lytter jeg, gjør mine faste Somatics øvelser og sørger for rom til gode påfyll i hverdagen.

Hva er det minste du kan gjøre for en bedre hverdag?