Pandiculation: gjør kroppen klar for bevegelse

 

Kroppen vår er selvkorrigerende og selvhelende og har alt den trenger i seg for å holde deg smertefri i hverdagen. Det betyr at kroppen er i stand til å fikse seg selv, så lenge den er bevisst på hva og hvordan.

Visste du at det eneste du trenger å gjøre er det samme som spedbarn, katter og hunder og alle andre dyr gjør etter hvile? Du gjør det også om morgenen eller når du er trett – du gjesper (Pandiculate).

Dyr gjør dette hele 40-50 ganger daglig, selvsagt ubevisst, det ligger i deres natur. Det kan se ut som om dyrene strekker seg, men det de egentlig gjør er å sakte spenne musklene langs ryggsøylen, først i den ene retningen så i den andre (ref.katten) for deretter å slappe av. Denne aktiviteten setter igang hele sentralnervesystemet og gjør kroppen klar for bevegelse.

Hva gjør pandiculation for kroppen din?

Det å gjespe (Pandiculate) har altså en funksjon – det aktiverer nervesystemet, frigir muskelspenninger og sørger for at du blir klar til bevegelse. Under en gjesp spennes muskulaturen i kjeve, nakke, rygg, skuldre og armer. Det som kan se ut som en strekk er heller en sakte og sterk kontraksjon av de involverte muskelgruppene.

Pandiculation setter med andre ord i gang en informasjonsloop som går mellom musklene du spenner og hele veien opp til hjernen, nærmere bestemt motorisk og sensorisk Cortex. Denne prosessen er viktig for bedre kommunikasjon mellom muskler og hjerne. Når muskler og hjerne “snakker” sammen omprogrammeres musklene slik at de slapper mer av og kommer i en naturlig avslappet tilstand.

Pandiculation: 3 enkle trinn som frigjør muskelspenninger

I denne teknikken gjør du helt enkelt en saaaakte kontraksjon/spenning av musklene du arbeider med, saaaakte går ut av denne spenningen for så å slappe helt av. Når disse 3 trinnene gjøres jevnlig med de mest sentrale muskelgruppene som er viktig for fri bevegelse vil det kunne resultere i en mer avslappet kropp, større mobilitet og friere bevegelse. Bonusen over alt er at kroppen holder seg smertefri over tid så lenge du holder prosessen ved like.

Det å ikke gjøre noe vil holde musklene dine kronisk stramme, men ved å investere noen få minutter daglig eller jevnlig sørger du for å ha det godt i kroppen din for fremtiden. Pandiculation er som å gi seg selv omsorg. 

Hvordan gjør du det?

1

Når du spenner muskulaturen sakte, bevisst og kontrollert, sender sensoriske nevroner inni musklene beskjed til hjernen (sensorisk cortex) om at musklene er blitt kortere og strammere. Dette gjør hjernen (sensorisk cortex) bevisst på at akkurat disse musklene er aktive. Denne aktiviteten er trumfkortet til Somatics – og gir deg muligheten til å gjøre store forandringer med små grep i hverdagen uansett hvor du måtte være. Hjemme, på kontoret, i sengen eller på trening.

2

Når du så har strammet musklene helt, skal du sakte og bevisst gå ut av kontraksjonen ved gradvis å slippe spenningen. Stram mindre, stram mindre, stram mindre – helt du har frigitt muskelspenningene helt og slapper av. Ved å gå så sakte og kontrollert ut av muskelspenningen gir du hjernen (sensorisk cortex) muligheten til å kjenne etter at spenningen sakte avtar. I denne aktiviteten vil du kanskje oppleve at det hakker og skjelver i musklene du sakte gir slipp på – et tegn på stramhet og spenning i aktuelle muskler (Ref.SMA)

3

Total avslapping og så en liten pause. Den lille pausen mellom hver kontraksjon/pandiculation er viktig, i det hjernen (sensorisk cortex) registrerer hvordan det oppleves når musklene er totalt avslappet. For hver pandiculation vil musklene slappe mer av, muskellengden øker og du frigir spenning muskulært. Du gir hjerne og muskler muligheten til å kjenne forskjell på når musklene er stramme og når de slapper helt av.

Som første i Norge tilbyr Sol Somatics både behandlinger, kurs og utdanning i Somatics.

© 2017 Sol Somatics.

FOLLOW US

CONTACT US

+47 934 78 198
sol@solsomatics.no

Solakrossvegen 8
4050 Sola
Norway