Å tenke på før du begynner

Gjør i stand en plass der du kan ligge uforstyrret. Ha på myke klær og vær gjerne barbent. Ligg på en yogamatte eller annet ”hardt” underlag. Myke underlag som seng kan begrense bevegelsene noe. Kan du ikke ligge på bakken er sengen et alternativ – alle skal kunne gjøre Somatics.

Fremfor å gjøre øvelsene kraftfullt og helt til ende – ha fokus på å føle bevegelsene og gjør dem lett og uanstrengt. Du vil erfare at letthet gir bedre effekt enn kraft og styrke. Kraftfulle bevegelser oppfattes som støy for nervesystemet og gir deg mye mindre utbytte. Husk dette er ingen trening, men læring gjennom bevisstgjørende bevegelser.

Husk å bevege deg sakte. Da gir du hjernen mulighet til å kjenne etter hva som skjer under bevegelsene.

Ved å gjøre øvelsene sakte og lett utøver du kontroll og musklene vil lettere slippe spenningene. Ingen kraft i verden kan frigi ufrivillig stramme muskler spenningene – i stedet kan du pådra deg ytterligere spenninger ettersom du tvinger musklene dine fremfor å lære dem kontroll. I verste fall går musklene inn i spasmer/kramper, noe som skjer med stramme og slitne muskler som strammes hardt eller strekkes for langt. Ønsker du å løse opp en floke gjør du det varsomt og forsiktig, fremfor hardt og ukontrollert. Somatics øvelser skal ikke gjøre vondt.

Øvelsene er anatomisk naturlige og så lenge du beveger deg skånsomt er det ingen fare for skader. Kjenn på egne grenser. Stopp før du går inn i noe som kan være smertefullt, beveg deg heller mindre, saktere eller unngå øvelsen helt hvis det ikke føles godt. Alle øvelser skal være behagelige å gjøre. Begynn gjerne med mikroskopiske bevegelser hvis du har store muskel-smerter/spenninger og øk bevegelsene etter hvert som du føler deg trygg og slapper mer av.
Uansett hvor liten eller stor bevegelsen din er, skal den være kontrollert, skånsom og lett. Gjennom pandiculation gjør du musklene sin jobb med vilje og går i den retningen musklene dine jobber naturlig.

 

Øvelser

Avspenning Somatics

Etter en økt med Somatics vil det være en fordel å ligge flatt for å la kropp og hjerne integrere det du har gjort gjennom øvelsene. Det vil også gjøre deg bevisst på om det er annerledes å ligge på underlaget. Kanskje ligger du lenger ned i underlaget, kanskje slapper ryggen mer av.

Somatics Øvelse 7

Ryggvridning – for smertelindring i rygg, hofter og skuldre

Denne øvelsen frigir spenninger i hele senter av kroppen – framside, utside, bakside. Du forlenger musklene skånsomt uten å gå inn i en streching. Ryggsøylen roterer fra bekken til nakke og løser opp spenninger langs hele ryggsøylen. Du får også frigitt spenninger foran og bak på skuldrene samt i hoftene.

Somatics Øvelse 6

Friere pust, stressreduksjon, angst demper – samt for rygg, nakke og skuldre

Denne øvelsene er et must om du er stresset, sliter med angst eller depresjon eller sitter mye foran en dataskjerm. Øvelsen gjenspeiler det å lute fremover mot en dataskjerm og gjenskaper mønsteret vi går inn i når vi er bekymret, stresset eller vil beskytte oss selv fra omverden.
Dessuten er den effektiv om du strever med spenninger i ryggen, nakke eller skuldre.

Somatics Øvelse 5

Sideløft – Smertefrie hofter og rygg

Smertefrie hofter og rygg med øvelsen Sideløft. Denne øvelsen adresserer hele kroppens utside og er utrolig effektiv om du sliter med stive og vonde hofter, smerter på den ene siden av kroppen eller isjas og vond rygg og om den ene siden er skjev eller smertefull.
Dessverre kommer det ikke frem her at du kan ligge uten pute – det er en fordel hvis nakken ikke tillater at hodet hviler på bakken eller den nederste armen. Ligg helt rett på kroppens utside, med bøyde knær i 90 grader.

Somatics Øvelse 4

Arch & Curl – Bli smertefri i ryggen – få rygg, mage, bryst til å slappe av –

Øvelsen bidrar til balanse mellom musklene på fremsiden og baksiden av kroppen. Du adresserer i hovedsak fremsiden men ryggen deltar også. Bidrar til å få ryggen til å slippe spenninger og gir bedre bevegelighet i ryggen. Dessuten hjelper øvelsen deg også til å frigi spenninger over brystkassen og magen. Er fremsiden stram vil dette også påvirke ryggen. Husk å gå sakte inn og sakte ut av bevegelsen – slow motion for mest effekt.

Somatics Øvelse 3

Ryggløft – Førstehjelp for ryggen

Øvelsen hjelper deg til å ta kontroll over musklene langs hele ryggen, bak skuldre, nakke, sete og bakside lår. Denne bevegelsen gjenskaper det å gå og frigir spenninger i musklene som strammes under stress. Ryggløft gir deg mer frihet i musklene langs ryggsøylen. Når ryggen slapper mer av betyr det friere bevegelse når du går, bøyer deg ned for å plukke opp noe fra bakken, ta på sokker etc. Gjør øvelsen sakte, kontrollert og innenfor komfort sonen. Gjør det vondt – stopp og gå litt tilbake. Stopp alltid før det gjør vondt, gjør bevegelsen mindre, senere, lettere evt. gjør forenklet ryggløft i stedet.

Somatics Øvelse 2

Smertelindring for ryggen. Forenklet ryggløft hvis du har spenninger i nakken.

Når ryggen din er sliten, stiv og sår trenger den oppmerksomhet. Her er en øvelse får musklene langs hele ryggsøylen til å slappe av. Når spenninger i ryggen avtar, vil dette redusere smerte og gi friere bevegelse. Husk å gå skånsomt frem med sakte bevegelser for å kjenne hvor akkurat din grense går både for rygg og nakke. “Less is more” i Somatics.

Somatics Øvelse 1

For smertelindring av ryggen og spesielt korsrygg

Arch & Flatten. Ryggøvelse som hjelper deg til å ta kontroll over ryggmuskulaturen, da spesielt korsryggen som så mange sliter med. Kan du kontrollere musklene i ryggen betyr det mykere, mer avspente og mindre stive muskler. Muskler som slapper er mindre smertefulle og gir deg friere bevegelse. Som du ser på videoen skal øvelsen gjøres skånsomt, sakte og bevisst. Føl og kjenn etter om du har kontakt med korsryggen fremfor å presse og bruke styre. Less is more i Somatics. Begynn gjerne mikroskopisk om ryggen er stiv og vond. Bevegelsen kan gjøres litt større når du slapper mer av.

Avspenning før og etter øvelser – Somatics

Musklenes 3 Refleks system

Denne øvelsen frigir spenninger i hele senter av kroppen – framside, utside, bakside. Du forlenger musklene skånsomt uten å gå inn i en streching. Ryggsøylen roterer fra bekken til nakke og løser opp spenninger langs hele ryggsøylen. Du får også frigitt spenninger foran og bak på skuldrene samt i hoftene.

Informasjon om Somatics

LÆR HVORDAN BLI SMERTEFRI!
Somatics er utviklet for å gjøre musklene dine avspent, avslappet og smertefrie. Somatics lærer deg hva du selv kan gjøre i prosessen med å bli fri fra smerte og gjøre kroppen mer mobil og friere i bevegelse. Muskelsystemet vårt påvirkes daglig av de utfordringer, vaner og stress det utsettes for. Vil du holde

Sol Somatics – Smertelindring gjennom bevegelse

Når du har prøvd alt og smerten ikke slipper taket

Som første i Norge tilbyr Sol Somatics både behandlinger, kurs og utdanning i Somatics.

© 2017 Sol Somatics.

FOLLOW US

CONTACT US

+47 934 78 198
sol@solsomatics.no

Solakrossvegen 8
4050 Sola
Norway