Modul 3 

Somatics for rygg, hoter og bein

Dette kurset er åpent for dem som har fullført Modul 1 og 2.

Det forventes at studentene har praktisert egentrening i tiden mellom kursene, samt har undervist egen klasse/gruppe med basisøvelsene i Somatics. Minste antall deltakere for egen klasse må være 2, disse skal ha gjennomgått og lært de første 8 grunnøvelsene i et kursforløp over 6 uker. Klassen din kan være familie eller venner, eventuelt deltakere i faste gruppetimer om du underviser i andre treningsformer.

 

Kursplan:

I denne intensive 3 dagers modulen vil vi

 • Repetere prinsippene i Somatics
 • Repetere nevrofysiologien som støtter Somatics
 • Repetere refleksmønstre – hvordan lese menneskers mønstrene og bli mer bevisst egne mønstre – når du kjenner din kropp og forstår prinsippene i Somatics øvelser, vil det være lettere å undervise og forstå andre.
 • Repetere øvelser fra forrige modul samt lære nye øvelser for rygg, hofter og bein
 • Gå gjennom øvelser som passer ved tilstander som isjas eller isjasliknende symptomer, smerter eller stivhet i hofter/bein, iliosacral dysfunksjon (smerter eller ubehag i sacrum), smerter i korsrygg mm.
 • Studentene underviser i 3-4 øvelser hver (øvelsene blir tildelt i slutten av modul 2). Etter undervisningen evaluerer vi timen. Prinsipper og basis kunnskap om hver enkelt øvelse er viktig for best resultat og utføring
 • «Learning laboratory» – diskusjon og teori rundt de nye øvelsene
 • Sammen 2 og 2 for å undervise hverandre i de nye øvelsene
 • Hvordan bygge opp og strukturere gode gruppetimer, for eksempel med tema for nakke, skuldre eller Somatics for sårbare rygger etc.
 • Introduksjon av assistert Pandiculation på enkelte øvelser – dette kan hjelpe når deltakerne ikke får tak på øvelsen pga SMA/dårlig muskelkontroll eller ved smerter og ubehag i kroppen.
 • Alle studentene får kjenne hvordan assistert Pandiculation oppleves på egen kropp og får prøve teknikken på lærer for deretter øve på de andre kursdeltakerne.
 • Vi går innom temaet følelser; hvordan påvirker følelsene kroppen vår, hva er følelser, hva kan vi gjøre når følelser er skrudd på autopilot
 • Lære noen enkle meditasjoner og pusteøvelser som reduserer stress og roer nervesystemet.

Å kunne sitte i og forstå sitt eget emosjonelle ubehag, uten å dømme eller fikse er viktig, da kan du nemlig gi rom for at andre kan gjøre det samme. Dette er en av egenskapene til en autentisk Somatics lærer.

 • Flere som gjennomgår Somatics opplæring/trening vil kunne møte noen uløste og vonde følelser eller traumer på et tidspunkt. Faktisk vil de fleste lærerutdanningene (spesielt intensivene) være en arena der dette kan skje. Det er en helt naturlig og viktig prosess – noe slipper taket.

“Det er ikke før du slipper taket i noe at du ser hvordan det har holdt deg tilbake”

 • Å møte følelser eller oppleve såkalte “flash backs” kan være en del av prosessen for enkelte, men det trenger ikke være det. Mønstre, spenninger og følelser som vi gir slipp på, bidrar til enda mer frihet i kropp og sinn. Kropp, sinn og følelser samarbeider for ditt velvære. Når det ene ikke er på plass påvirker det de andre. Tillater du å slippe følelser som måtte komme til overflaten, vil det være lettere å møte andre som går gjennom det samme f.eks på en av timene dine. Følelser kan virke skummelt, men er en stor del av det å være menneske. Mange vil unngå følelser, men det skaper bare større utfordringer og plager i kroppen og hverdagen.
 • Min oppgave som lærer er å se og møte hver enkelt der de er uten å dømme. Og hvorfor er dette viktig? Fordi Somatics er en måte å vekke opp din indre bevissthet om hvem du er, slik at du kan bli mer av den du er ment å være bak fasade og eventuelle verneskjold. Den eneste måten du kan forløse traumer, stress og spenninger som sitter fast i kroppen, er ved å tillate å møte det som er på en undrende og ikke dømmende måte – først da kan du bli hel igjen. Dette kan kroppen gjøre gjennom skånsom og bevisst bevegelse og ved å tillate og møte følelser. I Somatics «pandiculerer» vi også følelsene.

Somatics arbeider med hele deg – fysisk, emosjonelt og mentalt.

Som første i Norge tilbyr Sol Somatics både behandlinger, kurs og utdanning i Somatics.

© 2017 Sol Somatics.

FOLLOW US

CONTACT US

+47 934 78 198
sol@solsomatics.no

Solakrossvegen 8
4050 Sola
Norway