Det er ikke før du slipper taket i noe at du ser hvordan det har holdt deg tilbake

Litt om Mediyoga

Mediyoga er et nyttig og konkret verktøy for å hjelpe mennesker som har lyst å gjøre noe for seg selv og sin egen helse. Helsevesenet har de senere årene mer og mer benyttet Mediyoga som en supplerende del av helsetilbudet til ulike grupper mennesker. Helsepersonell er opplært i denne Yogaformen for å lære mennesker konkrete og enkle verktøy for hva de selv kan gjøre for sine utfordringer og problemer.

I stedet for å bare gi medikamenter for symptomer og plager settes hele mennesket i fokus. Skolemedisin sammen med en holistisk tilnærming til menneskers helseutfrodringer er effektivt og funksjonelt. Å selv kunne gjøre noe kan bidrar ofte til større egenansvar og motivasjon til å bli frisk. Det arbeides for å intergerer Mediyoga i vestlig skolemedisin.

MediYoga er en terapeutisk yogaform og det eneste opptakskravet for å utdanne seg innen Mediyoga er grunnleggende medisinsk kompetanse, først og fremst fordi kursene rettes inn mot helsepersonell.

I Mediyoga knyttes urgamle holistiske redskaper sammen med moderne medisin. Det er gjort mye forskning og utgitt mye dokumentasjon på hvordan teknikkene, meditasjonene og pusteøvelsene har effekt og gir gunstige resultater for menneskers helse på flere plan fysisk, emosjonelt og mentalt. Dette er viktig for å kunne drive opplæring innen helsevesenet. Flere ganger i året gjennomføres studier innen Mediyoga.

Mediyoga instruktører og terapeuter arbeider ofte i yrker innenfor helsevesenet og har MediYoga som et kompletterende verktøy i sin hverdag.

 • MediyogaMedisinsk yoga er for alle
 • for mestring av stress og stressrelaterte plager
 • for stressrelaterte smerter (nakke, rygg, skuldre, bein)
 • for et mer utholdende nervesystem
 • for immunforsvaret
 • for hormonbalansen
 • for rehabilitering etter sykdom
 • for utbrenthet
 • for hjertet
 • for bedre søvn
 • for indre uro
 • for fleksible og mer utholdende muskler
 • for angst og depresjon
 • for migrene
 • for fordøyelsen
 • for fibromyalgi mm.

Mediyoga ved stress og utbrenthet

Mediyoga er nyttig når kroppen trenger hjelp til å slappe av. Et stresset nervesystem fører til en ubalanse i alle kroppens systemer. Når systemene ikke fungerer optimalt lengre er det kort vei til sykdom og utbrenthet.

Nervesystemet er svært følsomt overfor stress, da spesielt langvarig og pågående stress. Resultatet kan være en kropp som alltid er «på» i en kronisk kamp/flukt tilstand. Dette er ødeleggende for hormonsystemet, immunsystemet og kroppens celler samt at det kan også føre til fatigue og kronisk spente, stive og vonde muskler.

Ved å gjøre enkle grep i hverdagen er det mye vi selv kan gjøre for å løfte oss opp igjen når kroppen svikter.

Ulike program i Mediyoga

Vi benytter flere ulike program i Mediyoga – såkalte startpakker. Startpakkene passer alle og spesielt for nybegynnere som får en veldig myk start. Dette kan absolutt alle gjøre å fremt du kan bevege deg. Ung som godt voksen, stiv eller myk i kroppen. Det skulle ikke være noe som begrenser deltakelse her annet enn ens egen indre begrensing. Vi kombinerer meditasjon, pusteøvelser og lette bevegelser som adresserer med hele mennesket. Programmene  arbeider med hele deg men går også spesifikt inn på rygg, nakke, skuldre, hofter, hormoner, stress, nervesystemet mm.

Flere store sykehus i Sverige benytter Mediyoga før utprøving av medikamenter. Jo mer man kan gjøre selv jo bedre. I Norge er vi hakk i helene på den svenske praksisen når det gjelder bruken av Mediyoga i helsevesenet. Mediyoga arbeider med hele deg på alle plan fysisk, emosjonelt og mentalt. Det hjelper kroppen din inn i balanse. Hjernen, nervesystemet, immunsystemet, muskelsystemet og hormonsystemet får en «boost» slik at systemene i kroppen kommer i balanse. Det er godt å være i en kropp som ikke gjør vondt, som er fri fra stress og som føler rolig og avslappet.

Utviklingen av Mediyoga

I Norge er Mediyoga nå integrert i 25 institusjoner og Sverige har lykkes med å integrere Mediyoga i 60 ulike institusjoner i helsevesenet og på et ti-tall sykehus.

Forskning på yoga i Sverige har pågått fra 1998 da MediYoga deltok i den første svenske studien på yoga, en ryggstudie gjennomført av Karolinska institutet. Gøran Boll var den som utviklet Mediyoga på 90 tallet. Deretter har et antall studier på Medisinsk Yoga vært gjennomført i Sverige. Stockholms Universitet sammenlignet yoga med kognitiv terapi på en forretningsbank i Stockholm, Postgirot lot sine ansatte gå på yogakurs i arbeidstiden og evaluerte deretter treningen, Astra-Zeneca har fortløpende evaluert Medisinsk Yoga for sykemeldt personale siden 2004.

Danderyds sjukhus har siden 2007 fortløpende forsket på Medisinsk yoga for ulike hjerteproblemer som hjerteinfarkt og atrieflimmer, sammen med MediYoga. Siden januar 2010 bruker Danderyds Sjukhus Medisinsk Yoga som en regulær del av rehabiliteringen av sine hjertepasienter.Karolinska Institutet fortsetter å forske på yoga for ryggen.