De tre reflekser

I sitt arbeid med klienter og underforskrning observerte Thomas Hanna (Clinical Hanna Somatics`s far) at SMA (SensoMotorisk Amnesi) og kroppens “dysfunskjon” ble “presentert” med 3 ulike og helt spesielle kroppsrefleksmønstre som han kalte for Redlight (Startle reflex), Greenlight (Laundau reflex) og Trauma Reflex.

Metoden og øvelsene i Clinical Hanna Somatics lærer klienten å endre kroppens holdning og til å bli bevisst hva som bidrar til muskel og refleksmønstere som skaper en skjev eller ”feil” holdning. Disse 3 refleksene er alle de visuelle symptomene på stramme og dysfunskjsonelle muskler, som hjernen har mistet kontrollen over.

Vi lærer klienten i løpet av behandlingsforløpet hvordan endre refleksmønsteret og hvordan bli smertefri i det lange løp. På denne måten kan klienten selv bidra og ta ansvar i prosessen med å bli smertefri.

Somatics bevegelsesprogram og behandling tar utgangspunkt i reflekser som vi mennesker reagerer med ved f.eks stress, ulykker eller skader. Gjennom øvelser eller behandling lærer du hvordan gjenopprette kroppen i balanse. Ettersom det å bli ”værende” i en av de tre, eller en kombinasjon av disse refleksene kan føre til smerte, stramme muskler, tretthet, fatigue, begrensning av bevegelse, ufri pust og dårligere sirkulasjon og muskelfunksjon.

”Green light”

”Green light”

Denne refleksen er involvert i all bevegelse fremover. Alle de store musklene i ryggen strammes når du beveger deg fremover, løper eller står. Ryggmusklene kan over tid forbli værende i denne overspente tilstanden og forårsake stor svai i ryggen.  Når du løper for å nå bussen, sitter lenge foran dataen, løfter små barn eller står mye i løpet av dagen, er det disse ”Green light” musklene som hjelper deg i å få jobben gjort. Hvis denne stressrefleksen blir en vane, kan tilstander som prolaps, nakke og skuldersmerter og isjas oppstå.

”Red light”

”Red light”

Denne refleksen involverer alle musklene på kroppens forside, som strammer og drar deg fremover. Refleksen presenterer seg med en fremover lutet holdning, runde skuldre, nedsunket brystkasse og hodet fremoverbøyd. Det er en beskyttende refleks som inntrer ved frykt, angst, langvarig stress, pc bruk og ved depresjon. En tilvendt ”Red light” refleks kan bl.a. føre til kronisk nakke- og kjevesmerte, hoftesmerte og kort pust.  Manglende evne til å puste dypt fratar hjernen, blodet og musklene oksygenet de trenger for å fungere skikkelig. Dette kan forårsake tretthet, depresjon, angst, søvnproblemer og allergier.

”Trauma refleks”

”Trauma refleks”

Oppstår ufrivillig ved ulykker, skader og for å unngå ytterligere smerte der man kompenserer grunn av en skade. Traume refleksen involverer musklene som bidrar til rotasjon i kroppen, som når de er stramme, løfter hoften på den ene siden og også kan vri ryggsøylen noe i den ene retningen. F.eks når man holder et barn på hoften, et plutselig fall, halting på den ene foten, fall eller operasjoner. Refleksen presenterer seg som en sidebøyning og rotasjon av bekkenet, kropp, skuldre og hode. Denne holdningen kan være noe uanselig eller godt fremtredende, men effekten kan være ødeleggende. Flere med diagnosen skoliose er eksempler på tilvendt traume refleks som skaper en kurve og en skråstil rygg og kropp.

Images courtesy of © Martha Peterson – Essential Somatics

Som første i Norge tilbyr Sol Somatics både behandlinger, kurs og utdanning i Somatics.

© 2017 Sol Somatics.

FOLLOW US

CONTACT US

+47 934 78 198
sol@solsomatics.no

Solakrossvegen 8
4050 Sola
Norway