Hva er Somatics

Hva er somatics?

Hva er Clinical Somatics og hvordan virker det?

Clinical Somatics (CS) er en ny og unik behandlingsform som i Norge utøves kun av Sol Somatics.  Metoden kalles også Clinical Somatic Education (CSE eller Clinical Hanna Somatics). CS en skånsom og virkningsfull nevro-muskulær manuell terapi og bevegelsesform utviklet og designet for å få stramme og smertefulle muskler til å slappe av.

Helt enkelt: “Somatics er en metode der terapeuten lærer klienten hva han/hun selv kan gjøre for å bli smertefri ved hjelp av enkle, skånsomme og rolige øvelser/trening. Øvelsene er designet og utviklet for smertelindring og hjelper musklene å slappe av. Når musklene slapper av får du bedre bevegelighet og mindre smerter i kroppen din.”

CS er en lærende prosess med skånsom ”muskeltrening”. Det er også den eneste sensomotoriske metoden som lærer deg å reversere årsaken til de fleste kroniske muskelsmerter: SMA – Sensorisk Motorisk Amnesi

SMA er en tilstand av kronisk stramme muskler som utvikles ved ulykker, skader, operasjoner, repeterende bevegelser og pågående stress. Muskler lærer over tid å forbli stramme, og uansett hva du gjør – enten det er massasje, streching eller tar medikamenter – vil ikke muskulaturen slappe av over tid. Muskler som har lært å bli stramme må læres hvordan slappe av igjen.

CS går til roten av problemet; hjernen og nervesystemet og dets kontroll av muskler og bevegelse.

Hjernen kan glemme hvordan slappe av i og bevege de stramme musklene, du må derfor lære hjernen hvordan den skal ”omskolere” eller gjenlære musklene dine å gjenvinne bedre bevegelighet.

De fleste smertelindringsmetoder fokuserer på spesifikke områder eller symptombehandler f.eks skulder, hofte eller rygg. I CS benytter vi en annerledes tilnærming. Smerte i en del av kroppen er bare en liten del av et større mønster av muskulær dysfunksjon. Ettersom muskler samarbeider om koordinasjon og bevegelse, må hele kroppen være med i arbeidet med å få stramme muskler på ulike steder i kroppen til å slappe av.

Muskler responderer på stress og reagerer med å gå inn i typiske spenningsmønstre som er like hos alle mennesker, alt etter hvilken type stress kroppen er utsatt for. Dette er typiske refleksmønstre som preger kroppens forside, bakside og utside. I CS arbeider vi 3-dimensonalt, som vil si alle sidene. Vi begynner behandlingen med det mest tydelige mønsteret og arbeider alltid med den mest spente siden per gang.

 

Sagt av kunde:

“SOMATICS forandret livet mitt!  Gjennom aktive og bevisste øvelser hvor anspente og stive muskler blir avdekket, satt i spenn og løsnet, får man ett helt annet forhold til sin egen kropp uten å ligge passiv på en behandlingsbenk.

I somatics er fokus en viktig faktor. Hjernen hjelper oss til å identifisere de forskjellige musklene som skal aktiviseres og jobbes med. På denne måten vil hjernen etter repetisjon på repetisjon huske hvordan en avslappet muskel skal være. Kyndig ekspertise fra instruktør som virkelig bryr seg, forstår dine problemer og i tillegg vil lære det fra seg slik at du kan gjøre øvelsene hjemme, har for meg vært den perfekte behandlingsform.”